Bacak Damarı Kullanılmadan Koroner Bypass Ameliyatı

Sık yapılan kalp ameliyat tiplerinden biri olan “kroroner arter bypass ameliyatı” ile tıkanan damara yeni bir damar ilave edilerek kan akımına başka bir kanal açılmış olur. Kalp koroner arterler damar aracılığıyla beslenir. Yaşamsal değeri olan bu damarlar çeşitli risk faktöre bağlı olarak daralabilir veya tamamen tıkanabilir. “Köprüleme” anlamına gelen bypass; damarın sağlam bölümüne “greft” olarak adlandırılan başka damarlar yardımıyla kanı ulaştırma işlemidir. Bu yöntemle sorunlu damar devre dışı bırakılarak (baypass) kalp kaslarının ihtiyacı olan kan, dokuya ulaştırılmış olur.

Koroner Bypass ameliyatlarında farklı bölgelerden temin edilen yeni damarlar kullanılır. Geleneksel olarak Bypass operasyonlarında en çok kullanılan damar, bacak damarlarıdır. Bununla birlikte kol ve göğüs bölgelerinde yer alan atardamarlar da bypass operasyonlarında tercih edilmektedir. Bypass operasyonlarında uzun vadeli sonuçlar incelendiğinde en iyi sonuç veren damarların göğüs atardamarları olduğunu tespit etmek mümkün.

Bacak bölgesinden elde edilen damarlar ile gerçekleştirilen bypass operasyonlarının sonuçları incelendiğinde, on yıllık periyotta açık kalma oranının yüzde elli – altmış seviyelerinde olduğu görülüyor. Buna karşın göğüs bölgesinden temin edilen atardamarlar ile gerçekleştirilen bypass sonucunda on yılın sonunda damarın açık kalma yüzdesi: yüzde doksan – doksan beş seviyelerindedir. Bu yüzden çağdaş hekimler bypass tedavisinde bacak damarlarından ziyade göğüs atardamarlarını tercih ederler. Koroner Bypass ameliyatlarında göğüs atardamarı kullanılması, hasta açısından önemli avantajlar sağlar.

Bacak damarları kullanılmayan koroner bypass operasyonları hem sağladığı avantajlar hem de başarılı sonuçları ile tercih edilse de teknik olarak uygulanması daha zor bir ameliyattır. Bu yüzden her doktorun ve her kliniğin bu ameliyatı başarı ile gerçekleştirmesi zordur. Koroner Bypass ameliyatlarında en donanımlı hastane ve en tecrübeli tıbbi personeli tercih etmek önemlidir. Bacak damarı kullanılmadan gerçekleştirilen Bypass ameliyatlarının sonrasında hastanın yeniden ameliyat ihtiyacı duyma riski son derece düşüktür.

Sağladığı avantajlar bakımından bilhassa 65 yaş altı hastalarda, bacak damarı kullanılmayan koroner bypass ameliyatları tercih edilmektedir. Siz de Adana’da güven içerisinde koroner bypass ameliyatı geçirip, kalp damar sağlığınıza yeniden kavuşmak istiyorsanız bizimle iletişime geçerek süreç hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bypass Ameliyatlarında Kullanılan Damarlar Hangileridir?

Koroner Bypass ameliyatlarında kullanılabilen farklı damarlar mevcuttur. En yaygın kullanılanılan damarlar göğüs duvarından temin edilen meme atardamarları, bacaklardan alınan toplardamarlar ve kol bölgesinden elde edilen aort atardamarıdır.

Bypass Ameliyatlarında En Çok Kaç Damar Değişir?

Kalp kasına ihtiyaç duyduğu oksijen ve enerjiyi sağlamak amacıyla yapılan bypass ameliyatlarında, bypass uygulanan damar sayısı 1 ila 6 arasında değişebilmektedir.

Bypass Ameliyatından Sonra Damar Tekrar Tıkanır Mı?

Bypass sonrasında damar sertliği devam eder. Hastada damar sertliğine neden olan diyabet, obezite veya hipertansiyon benzeri faktörler varlığını sürdürdüğü müddetçe bu risk söz konusudur. Bu yüzden koroner bypass sonrasında hastanın kilosuna ve kolesterol düzeyine gereken özeni göstermesi gerekir.

Bize Ulaşın

Doktorlarımız

Blog

 Sizi Arayalım