Bypass Mı? Stent Mi?

Koroner damarlarda yaşanan tıkanıklıkların tedavi edilmesi için en etkili yöntemlerden biri olan bypass ameliyatı ne yazık ki her hasta için uygun bir metot değildir. Bazı vakalarda damar tıkanıklığı sorunu stent kullanılarak giderilebilir. Peki bypass mı, stent mi? Adana Bypass olarak konuya dair merak edilenleri sizler için anlattık.

Kolesterol düzeyindeki yükseklik, diyabet hastalığı, sigara kullanımı ve hipertansiyon rahatsızlığı damar tıkanmalarına neden olan temel etkenlerdir. Bazı damar tıkanıklıkları hasta için bypass ameliyatını kaçınılmaz hale getirir. Kimi zaman da bypass yerine stent uygulanması gerekir. İşte bypass ve stent uygulaması hakkında merak edilenler…

Bypass Ameliyatı Neden Yapılır ve Riskleri Var Mıdır?

Kişinin kalp damarlarındaki tıkanıklıklar yaygın hale geldiğinde ve zamanında tedavi edilmediğinde hasta için bypass kaçınılmaz hale gelir. Hastada tıkanan damarların sayısı arttıkça tedavi de karmaşık ve kompleks bir yapıya bürünür. Bypass uygulanan damarların sayısı arttıkça ameliyatların taşıdığı risk düzeyi de artmaktadır.

Bypass Mı, Stent Mi?

Bypass ve stent uygulamasına dair çok sayıda bilimsel araştırma söz konusudur. Bu iki tedavinin hangisinin uygulanacağına bilimsel veriler ve kişinin genel sağlık durumu gözetilerek karar verilir. Tıkalı haldeki damar sayısı arttıkça bypass tedavisi öne çıkar. Ancak erkenden teşhis edilen vakalarda stent uygulaması ile de sonuca gitmek mümkündür. Fakat tek kriter bu değil. Örnek vermek gerekirse hastanın böbrek, akciğer veya başka organları bypass ameliyatını kaldırabilecek durumda değilse bypass uygulanmaz.

Stent Takılan Hastalar Nelere Dikkat Etmeli?

Stent uygulanan hastalar damarlarının yeniden tıkanmasına karşı ekstra dikkatli olmalıdır. Kilo almaktan sakınmalı, düzenli olarak egzersiz yapmalı, sigarayı ve diğer tütün ürünlerini kesin olarak bırakmalı ve kolesterol düzeylerini kontrol altında tutmalıdır. Ayrıca ilaçlarını aksatmamaları da son derece önemlidir.

Stent Sonrası Tekrar Damar Tıkanıklığı Yaşayan Hastaların Oranı Nedir?

Bacaktan alınan damarlarla gerçekleştirilen bypass ameliyatlarının ardından on yıllık süreçte hastaların yarıya yakını yeniden damar tıkanıklığı yaşamaktadır. Ancak göğüs bölgesinden alınan damarlarla gerçekleştirilen bypass ameliyatlarından sonraki on yıl içerisinde, yeniden damar tıkanıklığı yaşayanların oranı yüzde 20-25 seviyelerindedir. İlaçlı stent uygulamalarının ardından geçen üç yıllık süreçte yeniden damar tıkanıklığı yaşayanların oranı ise yüzde on seviyesindedir.

Kalp Hastalıkları Erkeklerde Daha Mı Yaygındır?

Kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığının erkek bireylerde daha fazla olduğu bilinmektedir. Fakat kalp krizi veya damar tıkanıklığı sonrası dönem kadın hastalar için daha zorlu ve risklidir.

İlaç Kullanımı Neden Önemlidir? Tedavide Bitkisel İlaçlara Yer Var Mıdır?

Bypass ameliyatı geçiren veya stent uygulanan hastalar, tedavi sonrasında kan sulandırıcı ve kolesterol düşürücü ilaçlar kullanmalıdırlar. Ancak bu ilaçlar doktor tavsiyesi ile ve doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Bu süreçte bilimsel hiçbir dayanağı olmayan sözde bitkisel ilaçlardan muhakkak uzak durulmalıdır.

Bize Ulaşın

Doktorlarımız

Blog

 Sizi Arayalım